06 51 96 64 96 contact@kirstenkok.nl
Home » Blog » Vrij zijn in Verbinding » Gebruik meer Nivea en doe oma de deur uit

Gebruik meer Nivea en doe oma de deur uit

door | 28 mrt, 2019 | Vrij zijn in Verbinding

Oma en Nivea?

Ja het zijn oudjes. Letterlijk en figuurlijk. OMA en NIVEA. Als sinds mensenheugenis ligt NIVEA in de winkel en OMA’s zijn oud. Simpel as that.

Maar dat is natuurlijk niet waar ik het over wil hebben.
Of ook weer wel eigenlijk. Maar dan anders. Kun je het nog volgen?

Herken je dat? Dat je in no-time verward kunt raken in een soort van woordenspinnenweb?

Wij, mijn man en ik kunnen dat goed. Heel goed… Soms is dat grappig en soms gewoon heel vervelend. Hoe dat komt? Door die vermaledijde OMA en het gebrek aan NIVEA.

Voorbeeld?
We spreken af om komende zondag onze motorfietsen weer uit het vet te halen. Accu’s erin, even beetje oppoetsen, banden nakijken. Ieder jaar doen we dat en ieder jaar gaan we dan even naar Renesse voor een kop koffie. Kort ritje en net lang genoeg om er weer even in te komen.
Dus, toen wij afspraken om zondag de motors tevoorschijn te halen ging ik er als vanzelf van uit dat we dan ook naar Renesse zouden gaan, koffie drinken, terrasje pakken.
We waren wat laat opgestart en hadden niet veel haast omdat het nogal bewolkt en grijzig was. Maar ineens sprong de zon tevoorschijn en togen wij aan het werk.
Alles klaar en ik pak mijn helm om het vizier even te poetsen. Ben vervolgens manlief kwijt.
Vind hem binnen terug op de bank voor de TV. Voetbal. “Belangrijke wedstrijd, moet ik echt even zien hoor.”
Meteen schiet ik in de weerstand. “Maar we zouden toch naar Renesse? Jeetje, dat stomme voetbal ook altijd”.
Verbazing bij de ander. “Hoe zo? Ik weet van niets, dit is echt een belangrijke wedstrijd en ik ben ervan uitgegaan dat je dat wel wist. Ik ga nu echt niet met de motor weg”.
“Ja en ik ging er van uit dat we ons gebruikelijke ritje zouden maken”.

Ik gooi mijn helm neer (overigens niet zo verstandig om te doen met een motorhelm) en ga met mijn laptop op schoot zitten mokken op de bank.
Lekker allebei zitten invullen hier. Ik voor hem en hij voor mij. Hij dat ik zou weten dat er voetbal op TV (hoe dan?) is en ik dat híj zou snappen dat ik ff een ritje wil maken. Met z’n tweeën.

En zo kan ik nog legio voorbeelden noemen hoor. Jij ook?

Bijvoorbeeld de feedback die je van een collega krijgt die bij jou nogal aan komt. Jij denkt dat ze jou niet aardig vindt maar zegt daar niets van. Vervolgens ga je die collega ontwijken omdat je niet nog meer ‘kritiek’ wil.
Of je vraagt je de hele tijd af wat ‘anderen zullen zeggen’ als je iets nieuws aan hebt. Of iets aparts.
Of je gaat naar een feestje en hebt je nogal mooi aangekleed terwijl iedereen rondloopt in T-shirt en spijkerbroek. Je denkt misschien: “Ze vinden me vast een aandachttrekker. Of een opschepper. Of erger.” En je voelt je de rest van de avond niet op je gemak.
Of iemand komt binnen en kijkt nogal somber. Geheid dat je direct denkt dat diegene boos op jóu is. Terwijl je 1: helemaal niet weet of hij of zij boos is, 2: je ook niet weet of hij of zij somber is en 3: je dit allemaal zelf bedenkt. Je interpreteert alles op basis van de gezichtsuitdrukking.

Je kunt nooit in het hoofd van iemand anders kijken en de ander kan dat ook niet bij jou.

Maar we denken soms van wel. Vullen in wat wij denken dat de ander denkt en reageren dan op die gedachte. En die ander doet hetzelfde. Die reageert op wat hij jou ziet doen en denkt daar vervolgens zijn eigen verhaal bij. Volg je het nog?
Ingewikkeld hé?
Maar zo gaat het wel.

Beter is om het anders aan te pakken.
NIVEA gebruiken en OMA thuislaten.

Zeg bijvoorbeeld tegen een collega dat de feedback die hij/zij je gaf je niet lekker zit. En check wat hij/zij er mee bedoelde. Jouw collega weet niet dat jij je zo voelt als je er niks over zegt. Als je dit niet vanaf het begin uitspreekt, loopt jouw emmer vol, wordt het probleem alleen maar groter en lastiger voor jou om alsnog voor jezelf op te komen.
Vraag aan die persoon die binnenkomt of er iets aan de hand is.
En denk op het feestje gewoon: “maar dit is hoe IK mij wil kleden voor een feestje en waar ik mij lekker in voel. En wat die anderen denken dat is OK maar dat is van hen en niet van mij”.

Dus gebruik meer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. En laat OMA (Oordelen, Meningen en Adviezen) lekker thuis.

Spreek je zelf uit als er iets gebeurt dat jij niet fijn vindt. Of als je iets aan iemand denkt te merken. Vraag wat er is. Informeer jezelf.
Vertrouw je eigen gevoel en bevraag je gedachten. Is het waar wat je denkt? Weet je het 100% zeker? En wie zou je zijn als je die gedachte niet zou hebben? Hoe zou je dan doen? Hoe zou je je dan voelen?
Gedachten maken wij zelf en we geloven ze direct! En dat hoeft niet! Je mag zijn wie je bent. Je mag zijn wie je WILT zijn. In al je glorie. In al je waarde. In alles wat jij wilt zijn!
Het is niet zo dat niemand je meer aardig vindt als je een foutje maakt. Of iets niet 100% perfect georganiseerd hebt. Of om hulp vraagt. Het is niet zo dat iemand meteen heel erg boos op je wordt als je een keer nee zegt (zonder jezelf uit te putten in excuses).

Probeer de komende tijd eens anders te reageren. Ga na welke gedachten er in je hoofd komen bij een bepaalde situatie en reageer dan eens TOTAAL anders. Tegenovergesteld misschien wel. Je zult merken dat de angst over wat de ander van jou zal denken of dat de ander boos zal worden/weg zal lopen/zich afgewezen voelt/jou niet meer aardig zal vinden ineens een stuk minder wordt!

Mijn vraag aan jou: Geef je zelf de komende weken eens iedere dag een compliment. En sta iedere dag even stil bij iets dat goed gegaan is. En geef je oma een bloemetje.

En o ja, koop een klein doosje NIVEA en stop dat altijd bij je. Als kleine herinnering dat je het moet blijven gebruiken. Niet Invullen Voor Een Ander.

Wat vond je van dit bericht? Wil je dat hier met me delen?

Aan de slag!

 

Meteen aan de slag om de eerste stappen te zetten naar wie jij werkelijk bent? Stuur me dan een mailtje en dan zet ik je op mijn lijst voor het ontvangen van tips, artikelen en praktische oefeningen!

Gerelateerde artikelen

Daring greatly…

Daring greatly…

Ergens tijdens de geschiedenisles op de HAVO lees ik voor het eerst de speech van Theodore Roosevelt in 1910 'Man in the Arena'. De tekst zegt me...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Kok

Kirsten Kok

praktijk voor therapie, coaching en training

I will be back soon

Kirsten Kok
Hai, fijn dat je contact met me opneemt. Waar kan ik je mee helpen?
Kies hier voor WhatsApp of Instagram
chat Hai, heb je een vraag?
Tweet
Share
Share
Pin