06 51 96 64 96 contact@kirstenkok.nl
384 Berichten
743 Volgers

Kirsten Kok

-> Psychodynamisch therapeut
-> Trainer en docent
-> Senior Practitioner coach
Met ander woorden:Ik help je om je eigen koers te bepalen

Jacqueline had wel wat twijfels om allerlei voor haar belangrijke redenen. Maar uiteindelijk, een beetje last minute, meldde ze zich toch aan. "Ik heb vertrouwen in jouw begeleiding en de combinatie met lichaamswerk heeft toch de laatste twijfels weggehaald. Wil jij je lastminute nog aanmelden? DM me even of er nog plek is dan heb ik nog een mooie aanbieding voor je! #linkinbio
Christa wil zelfs nog een keer! En ze is van harte welkom!
Nog zo'n mooi review. Ook Louisa heeft ondervonden hoe helend de Innerlijk Kind retreat is! En dankjewel Louisa voor je mooie review!
De leidinggevende en de medewerker. 
Ze zitten tegenover mij in de praktijk. Ik heb de medewerker gecoacht en hij heeft dingen aangepakt, veranderd en verwerkt.
De leidinggevende is er van overtuigd dat de medewerker nog niet ‘naar behoren’ functioneert. De medewerker vindt dat hij niet serieus genomen wordt. Een 3-gesprek volgt. 
Ik laat ze eerst met elkaar in gesprek gaan. Terwijl ik observeer zie ik twee grote kinderen die in de 'jij bent tegen mij' modus schieten. Allebei worden ze geraakt op oud zeer en reageren vanuit dat oude zeer, vanuit het kind zijn. En zo kom je nooit tot elkaar. Gedurende het gesprek gaan ze steeds meer inzichten krijgen, steeds meer herkennen (ik doe het weer). Innerlijke kinderen zijn overal aanwezig. In je collega's, je manager, je buurman, in zomaar iemand in een winkel. Of in je partner, je beste vriendin, je sportmaatje.
En in jou. En ook in mij. "Innerlijk Kind' is dát deel in jou dat nog steeds niet helemaal opgegroeid is tot een stabiele volwassene.
Dat betekent niet dat je niet als volwassene functioneert. Je doet alles wat je als volwassene te doen hebt.
Waarschijnlijk heb je een baan, huur je een huis, rijd je auto, voedt kinderen op. Je hebt een opleiding gevolgd, onderhoud je huis- en tuin en zorgt voor een maaltijd op tafel. Maar het gaat om die momenten die even lastig zijn. Als iemand je feedback geeft. Of als jij alles maar op je schouders neemt en daardoor overvraagd wordt. Of dat je maar direct in de houding springt als (een van) je ouders dat van je vraagt. Of je partner. Of je kinderen. Of jezelf blijft verdedigen omdat je denkt dat het nooit goed genoeg is. Dan komt het gekwetste kind van vroeger naar boven die nog steeds aan de touwtjes trekt als het spannend wordt. Waardoor je je klein voelt, onzichtbaar, waardeloos of verdrietig. De leidinggevende en de medewerker spreken tegen elkaar uit dat het geraakt zijn, de misverstanden, het niet serieus genomen voelen allemaal 'oud zeer' is waar de ander eigenlijk niets mee te maken heeft. En hiermee kunnen ze verder.
De leidinggevende geeft een dag later aan mij aan ook een traject aan te willen gaan. En dan specifiek kijken naar die oude pijn van vroeger.
De review van Angelique. Ik hoef er niets aan toe te voegen!
"Je moet wel een andere foto op je profiel zetten hoor. 
Zo’n gouden randje om je foto heen vind ik wel erg dominant staan. Gelukkig val je in het echt wel mee". Ze lacht er een beetje schaapachtig bij. 
Ik ben in gesprek met een mede-cursist en even ben ik van mijn stuk. Mijn profielfoto bevalt haar blijkbaar niet. 
Die foto staat symbool voor iets. Jezelf in een gouden lijstje zetten. Ik sta daar helemaal achter en dat is ook waaraan ik werk met mijn clienten. 
Maar de opmerking erover wekt wel een reactie bij mij op. Ik voel oude onzekerheid weer en wil direct actie te ondernemen om dit gevoel weg te krijgen. Toch doe ik niets. Ik laat het ongemak toe, maak ruimte voor wat zich aandient. 
Zo'n opmerking triggert het gevoel niet goed genoeg te zijn, het 'je bent teveel’ gevoel in mij. 
Doordat ik het toe laat, voel ik ook waar het vandaan komt. Dat dit een stuk van het kind is dat ik ooit was maar nu niet meer ben. Ik maak er contact mee en ervaar direct rust. En vrede. Ik ben goed zoals ik ben. 
En dat voelt vrij. 
We reageren vaak in een split second, zonder eerst te voelen waar het nu werkelijk over gaat en dat het niet ons volwassen ik is dat reageert, maar het kind in ons. Het gekwetste, aangepaste, gehoorzame of pleasende kind. 
De regie nemen over je leven betekent dat je durft te voelen wat er te voelen valt, dat je jouw verlangens serieus neemt en bezielde acties onderneemt. En dat is pure vrijheid.
Tijdens mijn retreat 'Ontmoet je Innerlijk Kind (en wordt liefdevoller naar jezelf) doen we allerlei oefeningen om te ontdekken van wat jij werkelijk wilt en wie je werkelijk wilt zijn. Je deelt alleen wat jij wilt delen, in een kleine groep. Niets moet, alles mag en alles mag er zijn. Je zult herkenning vinden, elkaar steunen en motiveren. Door met elkaar te zijn. Te luisteren en te vertellen. Dat gecombineerd met magische oefeningen en een dosis humor, gezelligheid, lekkere hapjes en een vleugje spiritualiteit. Wil jij contact maken met jouw innerlijk Kind? 
Voel je dat je daar klaar voor bent? 
Check de link in mijn bio.
Vond je de vorige post inspirerend en ben je net als ik geïntrigeerd geraakt door het idee van het bestaan van je Innerlijk Kind? 
Recente studies in de psychologie benadrukken het belang van zelfcompassie en hoe dit rechtstreeks verband houdt met emotioneel welzijn. Emotioneel welzijn heb je nodig om stevig te kunnen blijven staan als ‘de waan van de dag’ je overvalt. Of als je verlies lijdt, belangrijke beslissingen moet nemen of keuzes moet maken. Zelfs simpelweg (is het simpel?) ‘NEE’ kunnen zeggen vindt zijn oorsprong in wat je er als kind over geleerd hebt. 
Maar is dat wat je geleerd hebt ook te veranderen? Of af te leren?
Zeker! Wij zijn in staat om te (blijven) leren. Niet zonder moeite – er is wel werk aan de winkel – maar het kan zeker. Een nieuwe taal leren is mogelijk. En een nieuwe (lees liefdevollere) taal naar jezelf leren spreken is dus ook mogelijke. 
Zelfcompassie, zoals benadrukt door Dr. Kristin Neff (boekentip: Zelfcompassie, de bewezen kracht van zelfliefde), bevordert juist veerkracht bij stressvolle levensomstandigheden. 
Compassie hebben met anderen lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. De sleutel hiervoor ligt in de kinderjaren. Wat je daar geleerd hebt, of juist niet geleerd hebt, vormt de blauwdruk voor hoe je nu met jezelf omgaat. Hoe je naar jezelf kijkt en wat je van jezelf vindt. En meestal voert de negatieve variant de boventoon.
Innerlijk Kindwerk is een krachtige manier om deze nieuwe taal te leren en zelfcompassie te ontwikkelen en vast te houden, omdat het je in staat stelt om met mededogen naar jezelf en je innerlijke pijn te kijken. 
Tijdens de retraite zullen we werken met bewezen technieken, zoals lichaamswerk en visualisaties, om je te begeleiden al je contact maakt met je Innerlijk Kind. Dan kun je diepe heling te ervaren door verbinding te maken met vroege ervaringen en het loslaten van belemmerende overtuigingen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw eigen Innerlijke Kind? Ben je nieuwsgierig wat kennismaken, omarmen en helen van jouw Innerlijk Kind voor je volwassen leven kan beteken? 
Schrijf je dan in voor de retraite! #linkinbio
Rolien interviewde mij voor haar podcast Veerkrachtige Vrouwen. 
Over mijn jeugd en hoe ik me daaraan ontworsteld heb. Ik vertel hoe de ontmoeting met mijn eigen Innerlijk Kind voor.mij het keerpunt was naar een fijner en gelukkiger leven. 
via de link in mijn bio kun je luisteren
Wie je ooit was…
Kun jij je nog het meisje of jongetje herinneren dat je ooit was? Dat kleine kind dat blij en onbevangen de wereld in keek en naar iedereen lachte die in haar blikveld kwam? En die gewoon lekker kon dansen en springen en ‘gek’ doen. Toen vond je het helemaal niet gek als je ineens spontaan een liedje ging zingen. Of ging huppelen. Of op de grond ging liggen omdat je dat gewoon lekker vond. Of helemaal in je eigen droom zat en je jezelf een prinses waande, of Mega Mindy of Superman. Of zeker wist dat je ooit beroemd zou worden. Of brandweerman. Omdat dromen gewoon heerlijk is. Dat kind dat met die een onbevangen blik de wereld in keek.
Maar ergens onderweg naar nu heb je geleerd om dat allemaal niet meer te doen. Omdat het niet ‘hoort’, niet netjes is, omdat de buren er iets van zullen denken, omdat je er straf voor kreeg, omdat het niet goed genoeg was. 
Of ze nu klein of groot zijn, beurse plekken hebben we allemaal opgelopen in onze jeugd. Je voelde je niet gezien of niet gehoord. Je deed het goed maar het kon altijd beter. En daardoor maakte jij jezelf wijs dat het nooit goed genóeg was. Al die keren dat je ergens in verbeterd werd maakte jij in je hoofd een eigen vertaling: zie je wel het is weer niet goed genoeg. En had je er weer een blauwe plek bij.
Of erger. Als kind ben je afhankelijk van de liefde van je ouders en je omgeving en zul je er dus alles aan doen om die liefde te ‘verdienen’. Doe je je best, pas je je aan, zeg je JA als alles in je lijf NEE schreeuwt. Laat je toe wat je niet wilt en houd je je stil en onzichtbaar terwijl je zichtbaar en hoorbaar wilt zijn.
Wie je geworden bent…
En nu? Nu je volwassen bent? Wat doe je nu? Nu hoor je nog steeds dezelfde vermaningen maar zeg jij ze tegen jou. Doe je echt wat je leuk vindt of doe je wat hoort? Kom je op voor jezelf of laat je de ander voor gaan? Luister je naar de ander of luister je naar jezelf? En wat zeg je tegen jezelf als er iets ‘fout’ gaat? Hoeveel keer ‘dat mag ik niet/dat kan ik niet/dat hoort niet’ zeg jij op een dag tegen jezelf? WORDT VERVOLGD!
En wil je dat zo houden?
Ooit was ik zelf ook zo’n kind. Een blije spring-in-t-veld. Altijd aan het zingen, altijd in beweging. Bomen klimmen, kruip-door-sluip-door spelletjes. Dromen van mooie dingen.
Maar ergens onderweg werden alle dromen bij mij kapotgeslagen. Vernietigd. Weggevaagd. Ergens onderweg ben ik haar kwijtgeraakt, dat meisje van toen. Moest ik zorgen, aanpassen, serieus zijn, werd mij pijn gedaan, liep ik trauma’s op. En heel gemakkelijk had ik mijzelf daarin kunnen verstoppen. Heb ik mij daarin verstopt.
Tot ik wakker werd en ben gaan leven. Ik heb een boel moeten opruimen en dat was hard werken. Pijnlijk ook. Diepe emoties. Diep verdriet. Diepe woede. Maar ook een mooie reis.
Dus ik weet waar ik het over heb als ik zeg: “Het leven wordt er echt mooier op als je je innerlijk kind heelt. Het kind van toen geeft wat het nodig heeft. Als je stopt met jezelf veroordelen, neer halen en klein maken. Als je uit je harnas vandaan kunt komen en de wereld open tegemoet kan treden. Zonder angst.” Ik heb die reis gemaakt. Maak hem nog steeds. Maar iedere keer word ik er beter van en iedere keer wordt de wereld mooier. Ook om mij heen, ook voor de ander in mijn omgeving. Omdat ik mooier word.
ME-TIME!
Aarzel niet langer en laat jouw innerlijk kind ook opgroeien. Mooier worden. Zachter en krachtiger.
Voor mij hoef je niet te wachten tot je later groot bent, je mag nu beginnen... Immers ieder moment is het juiste moment!
Want als je wacht tot
• je kinderen groot genoeg zijn,
• je ouders geen beroep meer op je hoeven te doen
• je werk minder druk is
• je partner zijn carrière af heeft
• je meer geld hebt
• je je beter voelt
• je meer energie hebt
dan is er altijd wel IETS dat voorrang heeft op jou, toch?
Wil je ook niet langer wachten op het 'juiste' moment? Wil je NU aan de gang? Ben je er klaar mee om jezelf steeds maar kleiner te maken en op de laatste plaats te zetten? Is het, eindelijk, ME-TIME maar weet je niet goed hoe je dat moet doen?
Schrijf je dan in voor mijn Retraite ‘Ontmoet je Innerlijk Kind (en word liefdevoller naar jezelf)’. #linkinbio
De Magie van het Innerlijk Kind
Het Innerlijk Kind vertegenwoordigt de oorspronkelijke staat van onschuld en authenticiteit die we allemaal in ons dragen. 
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vroege levenservaringen een blijvende impact hebben op je emotionele welzijn en jouw relaties als volwassenen. En eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit of dat een traumatische gebeurtenis is geweest, een verlangen dat niet vervuld is of een overtuiging die je overgenomen hebt van je ouders. 
Het Innerlijk Kindwerk is een krachtige manier om deze impact te begrijpen en te helen. 
Helen? Ja, want hoe dan ook, als kind wordt je gekwetst. Niet persé expres maar toch. 
Een simpel, alledaags voorbeeld: stel je wordt overgeplaatst vanwege een re-organisatie. Het is overplaatsen of ontslag krijgen. Je behoudt liever je baan (en je inkomen) maar het betekent wel dat je naar de andere kant van het land moet verhuizen. Je hele gezin verhuist mee want de nieuwe functie is voor onbepaalde tijd. 
Dus ook je dochter van 4. Ga je met haar om tafel zitten met de vraag of je dit wel zal doen? Heeft ze een vetorecht? Natuurlijk begeleid je ze zo goed mogelijk hierin maar ze lijdt wél een verlies. Moet afscheid nemen van alles wat vertrouwd is. De uitwerking daarvan zie je pas veel later. Misschien durft ze geen verbinding meer aan te gaan (want ik moet toch weer weg) of gaat ze heel erg haar best doen om vrienden te maken.
Allemaal niet zwaar en traumatisch maar dit kan er wel voor zorgen dat je anders in relaties komt te staan. Of heel erg je best blijft doen om erbij te horen. In de retraite zullen we diep duiken in jouw Innerlijk Kind en daar uitgebreid kennis mee maken. Daarbij gebruiken we wetenschappelijk onderbouwde technieken die helpen bij het herstellen van gebroken verbindingen met ons jeugdige zelf. Ben je nieuwsgierig naar jouw eigen Innerlijke Kind? Ben je nieuwsgierig wat kennismaken, omarmen en helen van jouw Innerlijk Kind voor je volwassen leven kan beteken? 
Schrijf je dan in voor de retraite!
Hoe jeugdervaringen je volwassen leven beïnvloeden
‘Innerlijk Kind Retraite-informatie’ posts! Ik laat je graag kennismaken met de fascinerende wereld van het Innerlijk Kind om je warm te maken voor mijn drie-daagse retraite van 5 tot 7 april.
Onze jeugdervaringen hebben een diepgaande invloed op ons leven als volwassenen. Ze vormen de kern van onze overtuigingen, sturen onze onzekerheden, beïnvloeden onze gedragspatronen en hebben een aanzienlijke impact op onze relaties en het belang dat we hechten aan zelfzorg. Wanneer je deze impact volledig begrijpt, ben je in staat om bewust te werken aan het overwinnen van obstakels en het creëren van een leven dat volledig in lijn ligt met jouw ware potentie. Hieronder geef ik enkele voorbeelden om deze invloed op een illustratieve manier weer te geven.
1. Belemmerende overtuigingen
2. Onzekerheid
3. Gedragspatronen
4. Relaties: 
5. Zelfzorg: 
Het begrijpen van de impact die je jeugd op je volwassen leven kan hebben, stelt je in staat om bewust te werken aan het transformeren van eventuele belemmeringen en het creëren van een leven dat in lijn is met onze ware potentie.
kirsten_powervrouwacademy
Wil je…
- Liefdevoller naar jezelf zijn?
- Uit de onzichtbaarheid stappen?
- Stoppen met jezelf wegcijferen?
- Ten volle gaan leven?
- Meer rust ervaren?
- Loslaten wat je niet meer dient?
Dan is de retraite ‘Ontmoet je Innerlijk Kind’ iets voor jou. Tijdens deze transformerende reis zul je de diepste lagen van jezelf verkennen en omarmen. Laat ons je begeleiden op deze reis naar zelfliefde en persoonlijke groei. Je innerlijk kind nu geven wat het toen ooit nodig had, is een cadeau voor je volwassen zelf. Meld je nu aan! Link in bio!
Zo’n dag dat je begint bij de autodealer in Dirksland omdat de app van je auto niet naar behoren werkt.
Zo’n dag dat je dan daarna een koffietje gaat doen in Hellevoetsluis en gelijk bedenkt dat je nog wat ANWB/Kruitvat/Hema/ennogwatshopping dingen te doen hebt.
Zo’n dag dat je daarna doorrijdt naar de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg heel kneuterig een broodje eet in de auto (tijdens het rijden klaargemaakt op de knieën van de man). Bij Driebergen een heerlijke maar heel koude bos-en-heide winterwandeling. Natuurlijk met een afsluitende Warme Choco Met Rum.
Zo’n dag dat je daarna, onderweg naar de schoonzoonverjaardag in Hilversum, bij de Lage Vuursche bedenkt dat daar een hapje eten best leuk is. 
Zo’n dag dat je na thuiskomst van de schoonzoonverjaardag op de bank zit en denkt:
Wat Een Leuke Dag Was dit. Ken je dat? Zo’n dag?
Wat kun je verwachten tijdens de Innerlijk Kind retraite? 🍀Dag 1: Verkennen en Herkennen
Op de eerste dag duiken we diep in de gevoelens en overtuigingen die je als kind hebt ervaren. Via oefeningen, meditaties en lichaamswerk ga je deze emoties en herinneringen herkennen en begrijpen. Kirsten, Leander en Roseanne begeleiden je bij dit proces en ondersteunen je bij het openen van de deur naar je eigen innerlijke wereld.
🍀Dag 2: Omarmen en Transformeren
Op de tweede dag krijg je de kans om je innerlijke kind te omarmen en te koesteren. We werken aan het helen van oude wonden en het loslaten van belemmerende overtuigingen. Door ademwerk, stiltetijd en rituelen ervaar je een diepgaande transformatie. Je zult liefdevoller naar jezelf worden, meer zelfvertrouwen opbouwen en een dieper gevoel van eigenwaarde ontwikkelen.
❤️Samen Zijn en Delen
Tijdens de retraite krijg je de gelegenheid om te delen en te verbinden met andere deelnemers. De connectie die ontstaat in de groep is vaak een krachtige bron van steun en inzicht. Samen zullen we een veilige en liefdevolle ruimte creëren waarin ieders proces wordt gerespecteerd en ondersteund. Meer info? Check de link in Bio.
Ik was een echte kwajongen... Zodra het kon piepte ik naar buiten om daar met mijn broertje rond te zwerven op 'de bouw' naast ons huis of ergens in de buurt. Rolschaatsen, over hekken klimmen, daar zijn waar het eigenlijk niet mocht (Spijbelen op de Albert Kuip bijvoorbeeld...) 
Op de camping klom ik graag in onze eigen klimboom. Buiten-zijn: ik vond het heerlijk. 
Het gevolg was overigens dat ik iedere zomer wel een keer bij de EHBO-post lag vanwege een scheur in mijn been, een gat in mijn hoofd of zoiets. Nog steeds vind ik buiten-zijn heerlijk en heb ik de drang om over rotsen te klimmen of wandelpaadjes te zoeken die niet zo voor de hand liggen. En dat doe ik ook.
Ik negeer de stem van 'het fatsoen'. De stem die zegt 'Gedraag je!' 'Gedraag je nou eens als een meisje!' En wat voor leuke, heerlijke activiteit heb jij meegenomen uit je jeugd? En doe je dat nog of blijft het bij een verlangen? www.powervrouwacademy.nl
Ik zit aan een netjes gedekte tafel met 6 kinderen, leeftijd van 5 tot 11 jaar. Drie van mij, drie van mijn man. Ik was van plan om in de keuken een stapel boterhammen te smeren en dat ze in de tuin konden opeten. Maar op het moment dat ik dat wilde doen stond er ineens iemand met een opgestoken vinger mij streng toe te spreken: “We gaan wél netjes aan tafel zitten, ze moeten táfelmanieren leren, die kinderen!” Ik weet niet hoe gauw ik de boterhammen netjes in een schaaltje moet leggen en een tafelkleed over de tafel moet gooien. Ik dek verder af met schaaltjes beleg (NIET in de verpakking), kaas (MET kaasschaaf), tomaatjes met bijbehorend tomatenmesje, een kan melk en Yokidrink (NIET het pak op tafel). 
Als de kinderen na een half uur aan tafel de tuin in zijn, ruim ik snel de boel af en gooi het tafelkleed gelijk in de was. Wat een gedoe eigenlijk. Was het gezellig? Nee! Want de groten hadden het hoogste woord en de kleintjes zetten het op een huilen omdat ze geen ruimte kregen voor hun verhaal en er ging een compleet glas Yoki over de tafel. Zie je wel, ik kan gewoon niet opvoeden! Hoe deden ze dat thuis toch? Rechtop aan tafel blijven zitten, geen ellebogen, geen hand-onder-je-hoofd. Eten met bestek, beleg met een vorkje. En vooral: JE MOND HOUDEN! De volgende dag ben ik er klaar mee. Ik maak een stapel dubbele boterhammen en negeer bibberend de stem op mijn schouder die me zegt hoe slecht ik ben. De lunchtijd die dag is mega gezellig en ontspannen. Het is het begin van een hele reeks ‘regels van thuis’ die ik niet meer doe. Dat ging niet zomaar, daar moest ik echt aan werken. Vooral mijn innerlijk kind liefdevol toespreken en koesteren. Dat ze niet meer bang hoeft te zijn voor een standje. Dat ze het nu echt helemaal zelf mag weten. Dat ze helemaal ok is. Wil jij ook contact maken met je eigen Innerlijk Kind? En dat koesteren en liefhebben?En daardoor ook liefdevoller naar jezelf zijn? Op 24/25/26 november organiseer ik weer een Innerlijk Kind retraite. Als je voelt dat jouw innerlijk kind aandacht nodig heeft of als je het nog helemaal wilt ontdekken en ontmoeten, kom er dan bij! Ik heb nog plek voor je. Zie link in bio. ps:De foto is in Tsjechië
Ok, ik was een echte kwajongen als kind. Bomen klimmen, rondhangen in de bouw naast ons huis, rovertje spelen met mijn broer. Dat dus. Of ik zat te lezen. Poppen waren niet zo mijn ding. Ik had ze wel, speelde er ook wel mee maar dat was volgens mij meer omdat ik het zo geleerd had. Buiten spelen óf met mn neus in de boeken. Na de geboorte van mijn jongste zoon kon ik geen boek meer uitkrijgen. Kon mijn aandacht er gewoon niet meer bijhouden. Daarna kwamen de ladingen studieboeken voor mijn opleiding tot therapeut. Dat ws een mooie must. Het moest voor de studie maar had ook mijn enorme interesse. Maar 'gewoon lekker een boek lezen' was er lange tijd niet bij. Gunde mezelf ook de tijd niet. Gelukkig is dat weer terug. Ik kan mij eindeloos verdiepen in boeken. De hele serie van De 7 zusters in een adem uitgelezen (dat is dan wel weer een dingetje: krijg mij maar eens uit een boek). En als ik zit te lezen dan ben ik, net als die kleine ik vroeger, helemaal even alleen in mijn eigen wereld. Hoe is dat bij jou?
Kirsten Kok

Kirsten Kok

praktijk voor therapie, coaching en training

I will be back soon

Kirsten Kok
Hai, fijn dat je contact met me opneemt. Waar kan ik je mee helpen?
Kies hier voor WhatsApp of Instagram
chat Hai, heb je een vraag?