06 51 96 64 96 contact@kirstenkok.nl
Home » Blog » Sterk in je Werk » Een mooi verhaal over passie

Een mooi verhaal over passie

door | 22 sep, 2018 | Sterk in je Werk

Passie is de ware kunst van het leven. Mijn ‘lifechanging’ passie verhaal. Dit verhaal hoorde ik een aantal jaar geleden op een bijeenkomst van een opdrachtgever met als onderwerp: FOCUS. Zelf stond ik op het twijfel punt om de 4-jarige opleiding Psychodynamisch therapeut te gaan volgen. Maar ik vond mezelf eigenlijk al te oud om nog een switch te maken (weer helemaal opnieuw beginnen, en hoe lang kan ik er dan nog wat mee, impact op het gezin, druk met een eigen zaak enz.enz. Maar diep in mijn hart wist ik dat het heel goed voor mij zou zijn).

Focus

OK, terug naar het focus verhaal. We zouden een lezing krijgen van een professor van Nijenrode. Na de aankondiging komt er een jonge man het podium op. Dit is wat hij zei:
“Ik zou een lezing geven over focus. Dat ga ik niet doen. Ik ga jullie een verhaal vertellen over iets dat ik onlangs heb meegemaakt.
Ik werd aangezocht om zitting te nemen in een proefschrift commissie voor een promotie onderzoek. Het is de gewoonte dat de promovendus af en toe vast wat instuurt om feedback op te krijgen. Wij ontvingen op enig moment 800 pagina’s met de mededeling “Dit is deel 1”. Wij schrokken ons wezenloos want als 800 pagina’s deel 1 is, hoeveel wordt dan het totaal? Ik werd verzocht om in gesprek te gaan met betrokkene. Dus ik maak telefonisch een afspraak en op het afgesproken tijdstip bel ik aan.
Een oude man doet open en ik vraag of zijn zoon thuis is. “Die woont hier niet meer dus u zult het met mij moeten doen. Ik ben de promovendus”. De man was 80 jaar oud! Hoewel ik nogal geschikt was liet ik dit niet merken en heb het verzoek om de overdaad aan pagina’s toch met minimaal de helft terug te brengen overgebracht. Aan het eind van het gesprek kon ik het niet laten en stelde de vraag: Met alle respect maar 80 jaar is meestal niet een leeftijd om nog te promoveren, heel realistisch gezien kunt u ook binnen afzienbare tijd komen te overlijden en dan kunt u uw werk niet eens af krijgen?

Passie

De man antwoordde: “Weet u, ik heb altijd professor willen worden, wetenschap is nu eenmaal mijn passie. Maar door allerlei omstandigheden zat dat er steeds niet in. Nu heb ik de gelegenheid en nu ga ik dat voor elkaar krijgen. En als ik dood ga voor mijn proefschrift af is? Wel, dan heb ik toch nú al 800 pagina’s plezier gehad? Hoe mooi is dat!”
Goed, proefschrift afgemaakt, goedgekeurd, verdedigd en de promotie was een feit. Tijdens de feestelijk bijeenkomst stelde ik de man de volgende vraag: U bent inmiddels 81 en u heeft uw doel bereikt. Wat nu?
Zijn antwoord was: “Nu ga ik piloot worden. Dat was altijd mijn 2e passie en niets houdt mij meer tegen om dat nu toe doen. En nee, ik ben niet gek, ik wéét dat piloot op mijn leeftijd niet meer kan, maar vlieglessen nemen wel en co-piloot als hobby ook!
En dit maakt dat ik iedere dag weer een reden heb om wakker te worden en sta ik iedere avond voor ik ga slapen even stil bij wat ik overdag geleerd heb en wat ik daarvan morgen weer kan gebruiken.”

Life changing decision

Het verhaal van die man heeft ervoor gezorgd dat ik mij meteen de volgende dag heb ingeschreven voor de 4-jarige opleiding met nog een specialisatie jaar er achteraan!
Dit alles speelde ongeveer 12 jaar geleden. Inmiddels ben ik 60. Februari 2016 heb ik mijn nieuwe bedrijf, Powervrouwacademy.nl de lucht in geslingerd. Ik denk niet meer na of ik het wel kan, of te oud ben, of dat het misschien geen succes wordt. Ik zórg gewoon dat het een succes wordt. Door erin te geloven én door te luisteren naar mijn coaches, gidsen, inspirators en raadgevers. Net zoals er weer mensen naar mij luisteren en die ik weer een stuk op weg kan helpen, kan inspireren en coachen. Het leven ís een feestje! Maar daar moet je wel zelf aan bijdragen!

PS: Wil jij ook weten hoe je van je passie je werk kunt maken?
Kijk dan eens bij de module Sterk in je Werk.

Aan de slag!

 

Meteen aan de slag om de eerste stappen te zetten naar wie jij werkelijk bent? Stuur me dan een mailtje en dan zet ik je op mijn lijst voor het ontvangen van tips, artikelen en praktische oefeningen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Kok

Kirsten Kok

praktijk voor therapie, coaching en training

I will be back soon

Kirsten Kok
Hai, fijn dat je contact met me opneemt. Waar kan ik je mee helpen?
Kies hier voor WhatsApp of Instagram
chat Hai, heb je een vraag?
Tweet
Share
Share
Pin